Výkyvy nálad u žen: Příčiny, hormony a řešení

Hormonální nerovnováha v ženském těle dovede způsobovat řadu různých potíží. Mezi ty poměrně časté patří náladovost a depresivní rozpoložení, které se může v některých momentech zhoršovat. Tyto výkyvy poznamenávají nejen menstruační cyklus a těhotenství, ale také menopauzu. Dá se s tím ale něco dělat?

Celkem často se musí ženy v běžném životě vyrovnávat s poznámkami, že musí určitě menstruovat, protože nemají dobrou náladu. Své si ale vyslechnou i těhotné ženy, které mohou být vlivem náročné situace a hormonů citlivější na okolní vjemy a na vlastní nálady. Je ale důležité si uvědomit, že tuto reakci těla nemůžeme ovlivnit, takže bychom si neměly nejrůznější řeči vůbec pouštět k tělu.

Na druhou stranu, pokud se cítíte dlouhodobě sklesle, nebo máte dojem, že na vás někdo promluví a najednou se z vás uvolní to, co jste nějakou dobu potlačovala uvnitř, je moudré učinit kroky, které mohou podpořit stabilizaci nálady a větší spokojenost se životem.

Jak se projevují výkyvy nálad?

I když si to někteří lidé nepřipouští, hormony v našich tělech ovlivňují to, jak se chováme a cítíme. Například estrogen a jeho kolísání během menstruačního cyklu a v průběhu perimenopauzy a menopauzy může vést k častější podrážděnosti, k úzkostem či k depresivní náladě. Hormony mají dokonce vliv i na naši únavu, která může mít taktéž nemalý dopad na to, jak se cítíme. A to vůbec nemluvíme o tom, že hormonální činnost v těle může ovlivňovat i serotonin, který považujeme za jeden z hormonů štěstí a dobré nálady.

Dá se tedy říct, že výkyvy nálad u žen jsou v rámci kolísání hormonálních hladin spíš směrem dolů, směřující spíše k negativnímu rozpoložení a emocím.

Nejčastější příčiny u žen

výkyvy nálad v menopauze

Menopauza

Menopauza je technicky vzato stav, kdy již více než rok spontánně nemenstruujete a nemůžete otěhotnět. To znamená, že ve vašem těle již proběhly změny, ke kterým patří i pokles ženských hormonů. (Období, ve kterém se to děje, se říká perimenopauza.) Na základě toho můžete být mnohem častěji podrážděné, úzkostné či depresivní.

V tomto období se navíc můžete potýkat i s dalšími problémy, ke kterým patří například návaly horka a pocení, nespavost, ztráta chuti na sex, častější potřeba močit či bolest hlavy a horší paměť. A ani to na náladě zrovna nepřidává.

Menstruační cyklus

K mnoha změnám dochází i u žen, které mají přirozený menstruační cyklus. (Což jsou obvykle ty, které neužívají hormonální antikoncepci.) Vzhledem k tomu, že fáze cyklu provází změna činnosti hormonů, můžete se měnit nejen z týdne na týden či ze dne na den, ale doslova i z hodiny na hodinu.

Například po začátku menstruace mohou být některé ženy unavené a nemusí chtít chodit kvůli bolesti a krvácení do společnosti. V určité chvíli ale zaznamenáte přísun nové energie a elánu a začnete být nebývale produktivní. Před ovulací se zase obvykle projeví naše ženštější stránka a touha po lásce a partnerství (s čímž jde ruku v ruce i zvýšená chuť na sex). Krátce před menstruací pak můžete být podrážděná, unavená a méně produktivní. A následně se to celé zase resetuje a celý proces začíná běžet znovu.

jak zvládat změny nálad

Jak zvládat změny nálad?

Pokud již patříte ke zralým ženám, kterým zaklepala na dveře menopauza, vyzkoušejte dlouhodobé užívání přírodních doplňků stravy na podporu hormonální rovnováhy, které obsahují především ženské bylinky na návaly horka a pocení, na podporu sexuality a celkového komfortu, který může mít pozitivní dopad i na náladu. Důležitý je v nich i obsah vitamínů a látek na kosti a imunitu či vitamínů na podporu normální kvality pokožky, vlasů a nehtů.

V jejich složení hledejte:

A další.

Také se snažte trávit co nejvíc času na denním světle a víc odpočívejte, pokud budete mít tu potřebu. K dobré náladě také přispívá pravidelnější pohybová aktivita, která podporuje produkci hormonů štěstí.

V neposlední řadě si také nezapomínejte dělat malé radosti. Patřit k nim může například posezení s kamarádkou v kavárně či nákup zajímavé knihy či šperku pro radost.

Autorem článku je:

Jana Pařízková

Menopauza je důležitý předěl v životě každé ženy. Moje motto zní: Buďte během menopauzy v pohodě.

Vaše menopauza

Rozsáhlý průvodce menopauzou - co je nejlepší na menopauzu, jak dlouho trvá, kde se dá udělat test, jak pracují ženské hormony. O tom všem se u nás dozvíte.

Kontakt

Kontakty